24 Eylül 2009 Perşembe

YGS ve LYS ile İlgili Önemli Bilgiler & Tavsiyeler


Bu yazıyı okumayan çok şey kaybeder !

1999 yılından beri devam eden "üniversite sınav sisteminde" bu yıl köklü değişiklikler yapıldı. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin yapılan bu değişiklikleri en kısa zamanda öğrenmesi ve çalışmalarını buna göre şekillendirmesi büyük önem taşımaktadır.

Öğrencilerin yeni sınav sistemini yeterince kavramadan hareket etmeleri kaygı düzeylerini yükselteceği gibi, mantıklı bir çalışma stratejisi uygulamalarına da engel olacaktır. Bu anlamda yeni sistem hakkında rehberlik servislerinden detaylı bilgi alınması yararlı olacaktır.

Yeni sınav sistemi YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) olmak üzere iki basamak şeklinde olacak. Nisan ayında tek oturumda yapılacak olan ve 160 soruyu kapsayan "YGS", açık öğretim programı ile 2 yıllık önlisans programlarının yerleştirilmesinde kullanılacak. Ayrıca meslek liselerinin ek puanla girebildikleri lisans bölümleri de YGS ile öğrenci alacak. Haziran ayında 5 ayrı seansta yapılacak olan "LYS" ise lisans programlarının yerleştirilmesinde kullanılacak.
Öğrencilerin yeni sınav sistemine ilişkin uyarılar:

YGS, yerleştirme puanına yüzde 40 oranında katkı sağlayacağı için büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla nisan ayına kadar YGS konularını bitirecek şekilde çalışmalısınız.
Testlerdeki soru sayıları arttığı için muhtemelen sınav soruları "geniş bir konu yelpazesinden" çıkacaktır. Bu yönüyle önceki yıllarda pek soru gelmeyen konulardan da soru çıkabileceğini hesaba katmalı ve çalışmanızı "eksik konu" bırakmayacak şekilde düzenlemelisiniz.

"Konu bitirmek" öncelikli prensibiniz olmalı. Yeteri kadar konu bitirmeden deneme sınavlarına girmeniz moralinizi bozabilir. Henüz işin başında iken "deneme kolik" olmak size pek yarar sağlamayacaktır.
Yeni sistemle birlikte herhangi bir puan kaybına uğramadan alanınızın dışında da tercih yapabileceksiniz. Sözgelimi fen alanından mezun olsanız bile hukuk fakültesini tercih edebileceksiniz. Bu durum özellikle "liseden mezun olan öğrenciler" için büyük bir fırsattır. Özellikle fen dersleri "gevşek" olan sayısalcı öğrencilerin sayısalda ısrar etmeyip eşit ağırlıktan sınava hazırlanması, matematiği vasat olan TM'cilerin de gerçekçi davranıp sözelden hazırlanması mantıklı olacaktır.

Yeni sistemle birlikte 17 puan türü hesaplanacak. Ve bu puan türlerinin oluşumunda derslerin yüzdelik katkısı farklı olacaktır. Örneğin matematik ve geometrinin TM-1 puanındaki ağırlığı yüzde 50 iken, TM-3 puanındaki ağırlığı yüzde 35'tir. Dolayısıyla hangi puan türüyle yerleşmek istiyorsanız o puanınızın baz alındığı derslere ağırlık vermelisiniz... Mesela TM-1 puanı ile iktisat bölümüne yerleşmek istiyorsanız matematik ve geometriniz çok iyi olmalı. Ya da TM-3 puanınızla psikoloji bölümünü kazanmak istiyorsanız matematiği ihmal etmeden sözel derslerinizde yoğunlaşmalısınız.
Eski sistemle kıyaslandığında MF puanında fen derslerinin yüzdelik değeri arttı (yüzde 34'ten yüzde 42'ye yükseldi). Dolayısıyla MF-3 puanınızla tıp, eczacılık, diş hekimliği vb. bölümleri kazanmak istiyorsanız fen derslerine iyice yüklenmelisiniz.

Matematiği "gevşek" olan sözel öğrencilerine yeni sistemde TS-2 puanı ile büyük bir fırsat sunulmuş. Eski sistemde sözel puanda sosyalin ağırlığı yüzde 33 iken yeni sistemde bu oran yüzde 45'e çıkmış. Bunun yanında matematiğin bu puanlamadaki oranı yüzde14'ten yüzde 8'e düşmüş.
Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının (AOBP) etkisi yüzde 21'den yüzde13'e düşürüldü. Artık AOBP 0.8 yerine 0,15 ile çarpılacak. Fakat bu düşüş AOBP'nin etkisinin bittiği şeklinde algılanmamalı. Zira 1(bir) puanın dahi ehemmiyetli olduğu üniversiteye yerleşme sürecinde AOBP'nin yüzde 13'lük payının yabana atılması büyük bir hata olacaktır. Bu anlamda okul derslerini asla hafife almamalısınız.

Akın YILDIRIM - Özel Balıkesir Fırat Lisesi Rehber Öğretmeni

Kaynak: ZAMAN

23 Eylül 2009 Çarşamba

Yeni Bir Dönem, Yeni Bir Başlangıç

İlköğretime bu yıl kaydolan 1 milyon 307 bin çocuk için geçen hafta "uyum programı" ile start alan 2009-2010 eğitim öğretim yılı yaklaşık 15 milyon öğrenci için de yarın başlıyor.



ANKARA (A.A) -  İlköğretime bu yıl kaydolan 1 milyon 307 bin çocuk için geçen hafta "uyum programı" ile start alan 2009-2010 eğitim öğretim yılı yaklaşık 15 milyon öğrenci için de yarın başlıyor. 600 bin öğretmenin ders başı yapacağı maraton 18 Haziran 2010'a kadar sürecek.

OKUL ÖNCESİ ZORUNLU- Okul öncesinde bu yıl 32 ilde zorunlu eğitime geçiliyor. Amasya, Trabzon, Burdur, Rize, Nevşehir, Yalova, Kırklareli, Isparta, Çanakkale, Muğla, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Tunceli, Düzce, Giresun, Edirne, Kilis, Bartın, Uşak, Karabük, Bolu, Artvin, Eskişehir, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt, Kütahya ve Samsun'da 5 yaş grubundaki tüm çocuklar "okullu" olacak.

ÖSS'DE YENİ SİSTEM: YGS LYS- Bu yıl, geçen eğitim öğretim yılının sonlarına doğru üniversiteye girişte getirilen yeni sistem de uygulanmaya başlanacak. İki aşamadan oluşan sınavın ilki (Yükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS) 2010 Nisan, ikinci aşaması (Lisans Yerleştirme Sınavları-LYS) da 2010 Haziran ayında gerçekleştirilecek.

YGS'ye tüm adaylar katılacak. YGS'de adaylara Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinde 40'ar olmak üzere 160 soru yöneltilecek, 160 dakika süre verilecek.

Haziran'ın ikinci yarısında gerçekleştirilecek LYS de Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat ve Coğrafya, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarında yapılacak. Birinci sınavı başaran adaylar LYS'de tercih edecekleri alanlarda sınavlara girecek.

YARIYIL TATİLİ- 2009-2010 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 22 Ocak 2010 günü sona erecek. Öğrenciler, 5 Şubata kadar tatil yapacak. İkinci yarıyıl 8 Şubatta başlayacak ve 18 Haziranda sona erecek.

Yeni bir dönemin; yeni bir başlangıç, yeni bir heyecan olduğunun bilinciyle bu özel gününüzü kutluyor, yeni eğitim öğretim yılında sağlık, başarı ve mutluklar diliyoruz.


Kaynaklar;
Haber: Mynet, - Görsel: Dijitalsanat 
(Tarafımızdan düzenlenmiştir.)

21 Eylül 2009 Pazartesi

Meslek Liseleri ve İHL'lerin Ders Programları Değişiyor

Meslek liseleri ile genel liselerin ders programları ortak olacak. YÖK'ün katsayı farkını kaldırmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı da ders programlarında değişikliğe gitti. Artık meslek liseliler de tarih , coğrafya, fizik , kimya ve matematik gibi dersleri alabilecek. Yenilikler bunlarla sınırlı kalmayacak. YÖK ve Milli Eğitim  sistemi gözden geçirmeye devam edecek. Değişiklikleri Talim Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan CNN TÜRK'ten Gülşen Coşkun'a anlattı. İşte ayrıntılar;

YÖK meslek liseleri ile genel liseler arasındaki farklı katsayı uygulamasını kaldırdı. 2010'dan itibaren iki aşamalı ÖSS uygulanacak yani  üniversiteye giriş sistemi de değişti.

Milli Eğitim Bakanlığı da bu değişiklikler kapsamında ortaöğretim sisiteminde yeni eğitim-öğretim yılı için yeni uygulamalara gitti.

Genel liselerde yapılan değişikliklerden biri bu. Peki meslek liselerini tercih eden öğrencilerin ders programlarında neler değiştirildi?

Katsayı farkının kalkmasıyla üniversite sınavında genel liselerle eşit duruma gelen meslek liselerinin ders programları  farklı.

Milli Eğitim Bakanlığı okutulan derslerde de bu iki farklı tür lise arasında denge sağlamaya çalıştı. Bundan sonra meslek liselerinde de genel liselerde görülen bazı dersler geçerli olacak.

Sadece bununla sınırlı değil. Bu yıl öğrencilerin branş derslerinde de değişiklikler oldu. Artık  9. Sınıfların yanısıra 10, 11 ve 12. Sınııf öğrencileri de 1'er saat beden eğitim dersi alacaklar.

İsteyen öğrenciler beden eğitim yerine müzik ya da resim dersini de seçebilecek. Ve bu uygulama sadece genel liseler için değil imam hatip liseleri için de geçerli olacak. Ancak küçük bir farkla.

Bundan sonrası için de Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK birlikte çalışacak. Ortaöğretim sistemi yeniden gözden geçirilecek. YÖK üyeleriyle Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin bir araya geldiği ilk toplantı geçtiğimiz hafta yapıldı. Toplantıların devamı da gelecek.

Bu düzenlemelerle birlikte eğitimde fırsat eşitliğinin yakalanması için önemli bir adım da atılmış olunuyor.


Kaynak: CNN Türk


* ygslys.blogspot.com tarafından düzenlenmiştir. Orjinal haber için kaynak siteyi ziyaret ediniz.

7 Eylül 2009 Pazartesi

YGS ve LYS Hakında Her Şey !


YGS ve LYS Hakkında Her Şey Bu Yazı Dizisinde !



ygslys.blogspot.com olarak tamamen YÖK'ün ve ÖSYM'nin resmi inernet sitelerinden aldığımız verilerle derlediğimiz özel haberi ziyaretçilerimize sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yazı dizimizde sınava girecek arkadaşların kafalarındaki soru işaretlerinin büyük oranda kalkacağına inanıyoruz. İşte o derlememiz. Faydalı olması dileğiyle..


Bu yazı dizisinde okuyacaklarınız:

1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı
2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı
3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor
4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı
5- Yeni Sınav Sistemi ile İlgili Yorumlarınız / Soru-Cevap Bölümü





Sonraki Sayfa:
>>> 1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı



.

1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı


Yeni sınav sistemi ile ilgili bilgilendirici nitelikteki ilk resmi açıklama 20 Şubat 2009'da ÖSYM başkanı Ünal Yarımağan'dan geldi. Okan Üniversitesi'nde eğitimcilere yapılan sunum ile aynı zamanda kamuoyu da bilgilendirildi. İşte resimlerle o sunumun içeriği:

(Resimlerin büyük hallerini üzerine tıklayarak görebilir, bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.)


 
 
 

Sonraki Sayfada:
>>>  2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı





"YGS LYS Hakkında Her Şey Yazı Dizisi" Sayfaları
1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı
2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı
3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor
4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı
5- Yeni Sınav Sistemi ile İlgili Yorumlarınız / Soru-Cevap Bölümü









 
Yukarıda verdiğimiz bu  bilgiler arama motorları tarafından kayıt altına alınamayacağı için resim içerisindeki metinler aşağıda deşifre edilmiştir;
 




ÖSYS


Öğrenci Seçme ve


Yerleştirme Sistemindeki


Gelişmeler




Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler


1974 – 1980 Tek aşamalı sınav sistemi : Üniversitelerarası Seçme Sınavı(ÜSS)
Testler: Genel Yetenek


Fen Bilimleri


Sosyal Bilimler


Yabancı Dil


1981 – 1998 İki aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)
Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS)


Testler :


ÖSS : Sözel Bölüm (Türkçe + Sosyal Bilimler)


Sayısal Bölüm (Matematik + Fen Bilimleri)


ÖYS :Türkçe


Sosyal Bilimler


Matematik


Fen Bilimleri


Yabancı Dil






Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler


1999 – 2005 Tek aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)
Testler (Ortak müfredata dayalı):


Türkçe


Sosyal Bilimler


Matematik


Fen Bilkimleri


Ayrı bir günde yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS)


Ortak müfredata dayalı testlerin artıları ve eksileri:


Artıları :Tüm adaylar için ortak testler


Eksileri :10. sınıf ve sonrasında öğrencilerin okula ve


derslere karşı ilgilerinin azalması


Yükseköğretime gelen öğrencilerdeki yetersizlik







Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler


2006 – 2009 Tek aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)
Ortak Testler (Ortak müfredata dayalı):


Türkçe


Sosyal Bilimler-1


Matematik-1


Fen Bilkimleri-1


Alan Testleri (Genel lise zorunlu alan derslerine dayalı):


Edebiyat-Sosyal Bilimler


Sosyal Bilimler-2


Matematik-2


Fen Bilimleri-2


Ayrı bir günde yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS)







Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler


Mevcut sistemin artıları ve eksileri:
Artıları:


Tek sınav yapılması:


adayların sınav stresini bir kez yaşaması


harcamaların bir sınavla sınırlı olması


Zorunlu alan derslerine dayalı testlerin bulunması nedeniyle öğrencilerin


okula ve derslere karşı ilgisinin artması.


Yükseköğretime gelen öğrencilerin eskiye göre daha yeterli olması




Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler


Mevcut sistemin artıları ve eksileri:
Eksileri:


Adayların bir kesiminin 180 soruya cevap vermesi gerekirken,


bir kesiminin 120 soruya cevap vermesinin yeterli olması.


Bazı puan türleri 120 sorudan hesaplanırken bazı


puan türlerinin 180 sorudan hesaplanması.


Adayların 195 dakikalık bir sürede çok farklı konularla ilgili sorulara


cevap vermek zorunda olması ( 6 test : 10-15 ders).


Test puanlarının eşit sürelerde ölçülememesi.


Ders puanları yerine ders grubu puanlarının ölçülmesi.


Ders düzeyindeki soru sayılarının yetersizliği.


Puan türlerinin yetersizliği.


Tüm testlerin çoktan seçmeli olması.







Genel Amaçlar:
Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine


Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, ..gibi ders başarılarını ölçmek.


Adaylara her dersin sorularını yanıtlamak için sınırlı bir süre vererek


ders puanlarının eşit koşullarda elde edilmiş karşılaştırılabilir ölçütler


olmasını sağalamak.


Her sınavda adaylardan 10-15 gibi çok sayıda ders yerine, birbiriyle


ilişkili birkaç dersle ilgili soruları yanıtlamalarını istemek.


Mevcut sistemde ders grupları puanlarından hesaplanan 3 tür ÖSS puanı


(SAY, SÖZ, EA) yerine, ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan


hesaplamak, böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliğini arttırmak.


Adayların ikinci aşama sınavlardan yalnız seçtiklerine girebilmesini


sağlamak.


Açık uçlu soruların da sorulabileceği bir sistem yapısı oluşturmak.


İki Aşamalı Sınav Sistemi
Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
Ortaöğretimi bitirip, sınavsız geçişle girilenler dışındaki yükseköğretim


programlarına gitmek isteyen tüm adayların gireceği bir sınav.


Ortaöğretimin tüm okul türü ve alanlarında ortak olarak okutulan derslerle


ilgili soruların yer alacağı bir sınav.


Sınavın amaçları:


1. Açık Öğretim programlarına, Meslek Yüksek Okulu önlisans


programlarına ( sınavsız geçiş dışında) ve belirli lisans programlarına (!)


yerleştirmede kullanılacak puanları üretmek.


2. İkinci aşama sınavlarına girecek adayları seçmek.
ygslys.blogspot.com


Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
Sınavda yer alacak testler:


1. Türkçe testi


2. Temel Matematik testi


3. Sosyal Bilimler testi


4. Fen Bilimleri testi



Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) – Uygulama Seçenekleri


(Kişisel görüş - Kesin değil)


İkinciAşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)


LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)


LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)


LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psi., Sos., Mantık)


LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı (Almanca / Fransızca / İngilizce)







İkinciAşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
(Kişisel görüş- Kesin değil)


LYS-1


LYS-2


LYS-3


LYS-4


LYS-5







Adaylar hangi sınavlara girecekler
Fen, mühendislik vb. programlara girmek isteyen adaylar:


1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


2. Matematik Sınavı (LYS-1)


3. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2)


Sosyal bilimler, edebiyat, vb. programlara girmek isteyen adaylar:


1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


2. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)


3. Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)


İktisat, işletme, vb. Programlara girmek isteyen adaylar:


1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


2. Matematik Sınavı (LYS-1)


3. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3)


Yabancı dil vb. Programlara girmek isteyen adaylar


1. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


2. Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)








Adaylar hangi sınavlara girecekler
Fen, mühendislik vb. programlara girmek isteyen adaylar :


(Kişisel görüş - Kesin değil)




YGS


LYS-1


LYS-2








Adaylar hangi sınavlara girecekler
Sosyal bilimler, edebiyat, vb. programlara girmek isteyen adaylar:


(Kişisel görüş - Kesin değil)

YGS


LYS-3


LYS-4







Adaylar hangi sınavlara girecekler
İktisat, işletme, vb. programlara girmek isteyen adaylar:


(Kişisel görüş - Kesin değil)



YGS


LYS-1


LYS-3


Adaylar hangi sınavlara girecekler
Yabancı dil ile ilgili programlara girmek isteyen adaylar:


(Kişisel görüş- Kesin değil)




YGS


LYS-5





Sınavlar ne zaman yapılacak?
(Kesin olmayan bilgiler)


Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) : Nisan ayının ilk yarısında


Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) : Haziran ayının ikinci yarısı


Örnek bir program:


Sabah Öğleden Sonra


1. Hafta : Cumartesi LYS-1


1. Hafta : Pazar LYS-4


2. Hafta : Cumartesi LYS-2


2. Hafta : Pazar LYS-3 LYS-5


Puan Türleri
Çok sayıda Ağırlıklı Puan Türü (LYS Puanı) olması planlanıyor


Puan Türleri 4 grupta toplanabilir:


(Kişisel görüş - Kesin değil)


1. Matematik-Fen Puan Türleri (MF-1, MF-2, ....., MF-k)


2. Türkçe-Sosyal Puan Türleri (TS-1, TS-2, ......, TS-m)


3. Türkçe-Matematik Puan Türleri (TM-1, TM-2, ......, TM-n)


4. Yabancı Dil Puan Türleri (DİL-1, DİL-2, ..... , DİL-p)



Puan Türü örnekleri
Matematik-Fen Puan Türleri (MF-1, MF-2, ....., MF-k)


(Kişisel görüş - Fikir vermek için oluşturulmuş örnekler -Kesin değil)



Puan Türü örnekleri
Türkçe-Sosyal Puan Türleri (TS-1, TS-2, ....., TS-m)


(Kişisel görüş - Fikir vermek için oluşturulmuş örnekler – Kesin değil)



Puan Türü örnekleri
Türkçe-Matematik Puan Türleri (TM-1, TS-2, ....., TS-n)


(Kesin deği - Fikir vermek için oluşturulmuş örnekler – Kesin değil)



Puan Türü örnekleri
Yabancı Dil Puan Türleri (DİL-1, DİL-2, ....., DİL-p)


(Kişisel görüş - Fikir vermek için oluşturulmuş örnekler – Kesin değil )


Yükseköğretim Kurulunun aldığı karar çerçeveyi belirliyor.
Belirlenen çerçeveye göre neler bellidir?
Hangi sınavların yapılacağı (YGS; LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4, LYS-5)


bellidir.


Her sınavda hangi derslerle ilgili sorular sorulacağı bellidir.


Hangi yükseköğretim programalarına girmek için hangi sınavalara girmek


gerektiği ana hatlarıyla bellidir.


Sınavların ne zaman yapılacağı yaklaşık olarak bellidir.


Birinci aşamanın ikinci aşamayı etkileyeceği bellidir.


Adayların tedirgin olmasını gerektiren bir durum yoktur. Adaylar mevcut sistemde hangi derslerle ilgili ne tür sorulara yanıt veriyorlarsa, yeni sistemde de aynı derslerle ilgili aynı tür sorulara cevap verecekler. Değişen nedir? Lisans programlarına gitme isteyen adaylar: çoğunlukla bir yerine üç sınava girecekler ve daha çok soruya cevap verecekler. Adayların ders düzeyindeki bilgi ve yetenekleri sınırlı sürelerde ölçülecek.


Henüz kesin olmayan konular neler dir?
Sınav süreleri, testlerdeki soru sayıları.


YGS’de kaç soru kitabı kullanılacağı.


YGS ve LYS puanlarının nasıl hesaplanacağı (puan aralıkları, ağırlıklı puan


katsayıları, YGS testlerinden hangilerinin LYS puanlarını etkileyacağı, vb. )


OBP ve AOBP puanlarının hesaplanmasında bir değişiklik yapılacak mı?


Yerleştirme puanlarının nasıl hesaplanacağı (puan aralığı, OBP/AOBP


katsayıları, vb)


Puan türleri, hangi yükseköğretim programlarının hangi puan türüyle öğrenci


alacağı.


Ek puanlıYOP’lar, ek puan katsayısı?


ML çıkışlı adayların kendi alanındaki programlara gitmesi için düzenleme.


Ayrıntı düzeyinde de olsa sistemde yapılabilecek diğer iyileştirmeler.


ygslys.blogspot.com

2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı


21 Temmuz 2009 tarihindeki YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararlar nticesinde meslek liseli öğrencilere uygulanan 10 yıllık farklı katsayı uygulaması kaldırıldı.

Yeni sistemde öğrenciler, sınavdaki başarılarına göre üniversitelere yerleştirilecek. Öğrenci hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek. Ortaöğretim başarı puanı da bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak. Meslek liseliler ile öğretmen liselileri kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,15'e ilave olarak 0,06 ile çarpılacak.

YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre yeni uygulama şu şekilde olacak;

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek.

-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak.

-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak.

-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek.

-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.





Sonraki Sayfada:
>>> 3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor



"YGS LYS Hakkında Her Şey Yazı Dizisi" Sayfaları
1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı
2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı
3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor
4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı
5- Yeni Sınav Sistemi ile İlgili Yorumlarınız / Soru-Cevap Bölümü

3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor



ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, 22 Temmuz 2009'da yaptığı yeni açıklamayla yeni sınav sisteminin son hali hakkında bilgiler verdi. Burada verilen bilgiler kesin olmamakla birlikte muhtemelen pek de değişmeyecek bilgiler olarak yorumlandı. İşte resimlerle yeni sınav sistemi, 2010 YGS ve LYS detayları:

(Resimlerin büyük hallerini üzerine tıklayarak görebilir, bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.)



Sonraki Sayfada:
>>> 4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı





"YGS LYS Hakkında Her Şey Yazı Dizisi" Sayfaları
1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı
2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı
3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor
4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı
5- Yeni Sınav Sistemi ile İlgili Yorumlarınız / Soru-Cevap Bölümü













Yukarıda verdiğimiz bu bilgiler arama motorları tarafından kayıt altına alınamayacağı için resim içerisindeki metinler aşağıda deşifre edilmiştir;










2010 - ÖSYS


Öğrenci Seçme ve


Yerleştirme Sistemi




2010- ÖSYS


Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


Sınav Tarihi : Nisan ayının ilk yarısında


Testler ve Soru Sayıları


● Türkçe Testi : 40 soru


● Temel Matematik Testi : 40 Soru


● Sosyal Bilimler Testi : 40 Soru


● Fen Bilimleri Testi : 40 Soru


TOPLAM : 160 Soru


Sınav Süresi : 160 dakika


Testlerin Niteliği : Ortak müfredata dayalı testler


2009-ÖSS’deki ilk 4 test ile aynı niteliklere sahip


Soru Kitapçığı : Tek Soru Kitapçığı


Cevap Kağıdı : Tek Cevap Kağıdı





Testlerin Ağırlıkları (% olarak)


Puan Türü Türkçe Tem. Mat. Sos. Bil. Fen Bil.


YGS-1 20 40 10 30


YGS-2 20 30 10 40


YGS-3 40 20 30 10


YGS-4 30 20 40 10


YGS-5 37 33 20 10


YGS-6 33 37 10 20


SAY-1


Yerine


SÖZ-1


Yerine


EA-1


Yerine



Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


Birinci Aşama (YGS) Puan Türleri




Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)


YGS Puanları Değer Aralıkları: Her puan türünde puanlar,


en küçüğü 100 en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacaktır.


Birinci Aşama (YGS) Taban Puanları ve Sağlayacağı Haklar:


1) Taban puan-1*


Önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih etme hakkı.


2) Taban Puan-2*


İkinci aşama sınavlara katılma hakkı.


3) Taban Puan-3*


Birinci aşama puanlarıyla da öğrenci alan lisans programlarını tercih etme


hakkı (2009-ÖSYS’de SAY-1, SÖZ-1 veya EA-1 puanlarıyla girilen programlar)


*) YÖK Genel Kurulunda Taban Puanların daha sonra belirlenmesi kararı alınmıştır.


Taban puanlar en geç 2010 ÖSYS Kılavuzunda açıklanacaktır.





İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)


Sınav Tarihi : Haziran ayının ikinci yarısında


(bir ya da iki hafta sonunda)


Sınavlar, Testler ve Soru Sayıları


1. Matematik Sınavı


● Matematik testi : 50 Soru, 75 dakika


● Geometri testi : 30 Soru (22+8), 45 dakika


TOPLAM : 80 Soru, 120 dakika


Notlar:


1) Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır.


2) Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır.


3) Geometri testindeki sorularının 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacaktır.
ygslys.blogspot.com





İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)


Sınavlar, Testler ve Soru Sayıları


2. Fen Bilimleri Sınavı


● Fizik testi : 30 Soru, 45 dakika


● Kimya testi : 30 Soru, 45 dakika


● Biyoloji testi : 30 Soru, 4 dakika


TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika




Notlar:


1) Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır.


2) Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.




İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)


Sınavlar, Testler ve Soru Sayıları :


3. Edebiyat, Coğrafya Sınavı


● Türk Dili ve Edebiyatı testi : 56 Soru, 85 dakika


● Coğrafya-1 testi : 24 Soru, 35 dakika


TOPLAM : 80 Soru, 120 dakika




Notlar:


1) Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi için ayrı Soru Kitapçıkları


kullanılacaktır.


2) Cevap Kâğıdı iki test için ortak olacaktır.




İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)


Sınavlar, Testler ve Soru Sayıları


4. Sosyal Bilimler Sınavı


● Tarih testi testi : 44 Soru, 65 dakika


● Coğrafya-2 testi : 16 Soru, 25 dakika


● Felsefe Grubu testi : 30 Soru, 45 dakika


TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika





Notlar:


1) Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı Soru Kitapçıkları


kullanılacaktır.


2) Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır.


3) Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 da Mantık sorusu yer alacaktır.




İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)


Sınavlar, Testler ve Soru Sayıları


5. Yabancı Dil Sınavı


● Yabancı Dil testi : 80 Soru, 120 dakika


Notlar:


1) Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır.


2) Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek Cevap Kağıdı kullanılacaktır.






Puan Testlerin Ağırlıkları (% olarak)


Türü Türkçe Tem.Mat. Sos.Bil. Fen Bil. Mat. Geo. Fiz. Kim. Biyo.


MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 5


MF-2 11 11 5 13 16 7 13 12 12


MF-3 11 11 7 11 13 5 13 14 15


MF-4 11 14 6 9 22 11 13 9 5




İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)


İkinci Aşama (LYS) Puan Türleri


1. MF Grubu Puan Türleri (SAY-2 yerine kullanılacak)


MF-1 puan türü Matematik Ağırlıklı Temel Bilim Programları için,


MF-2 puan türü Fen Ağırlıklı Temel Bilim programları için,


MF-3 puan türü Sağlık Bilimleri programları için,


MF-4 puan türü ise Mühendislik ve Teknik Programlar için öngörülmüştür.




Testlerin Ağırlıkları (% olarak)


P. Türü Türkçe Tem.Mat. Sos.Bil. Fen Bil. Mat. Geo. TD ve Edb. Coğ-1


TM-1 14 16 5 5 25 10 18 7


TM-2 14 14 7 5 22 8 22 8


TM-3 15 10 10 5 18 7 25 10



İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)


İkinci Aşama (LYS) Puan Türleri


2. TM Grubu Puan Türleri (EA-2 yerine kullanılacak )


TM-1 puan türü az da olsa Matematik ağırlıklıdır.


TM-2 puan türünde Matematik ile Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklıdır.


TM-3 puan türü az da olsa Türkçe-Edebiyat ağırlıklıdır.





Testlerin Ağırlıkları (% olarak)


P. Türü Türkçe Tem.Mat. Sos.Bil. Fen Bil. TD ve Edb. Coğ-1 Tar. Coğ-2 Fel.Gr


TS-1 13 10 12 5 15 8 15 7 15


TS-2 18 6 11 5 25 5 15 5 10


2010- ÖSYS


İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)


İkinci Aşama (LYS) Puan Türleri


2. TS Grubu Puan Türleri (SÖZ-2 yerine kullanılacak )


TS-1 puan türü sosyal programlar için,


TS-2 puan türü dil (Türkçe, edebiyat) ve tarih programları için öngörülmüştür.





Testlerin Ağırlıkları (% olarak)


P. Türü Türkçe Tem.Mat. Sos.Bil. Fen Bil. Yab. Dil


DİL-1 15 6 9 5 65


DİL-2 25 7 13 5 50


İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)


İkinci Aşama (LYS) Puan Türleri


4. Yabancı Dil Grubu Puan Türleri


DİL-1 puan türü İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları için,


DİL-2 puan türü diğer Dil Programları için öngörülmüştür.




İkinci Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)


LYS Puanları Değer Aralığı : Her puan türündeki puanlar, en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacaktır.


İkinci Aşama (LYS) Taban Puanı ve Sağlayacağı Haklar


Taban Puan-3*


Lisans programlarını tercih etme hakkı.


*) YÖK Genel Kurulunda Taban Puanların daha sonra belirlenmesi kararı alınmıştır.


Taban puanlar en geç 2010 ÖSYS Kılavuzunda açıklanacaktır.





2009-ÖSYS Puan Türlerinin 2010 ÖSYS’deki karşılıkları


1. Önlisans ve Açıköğretim Programları


2009-ÖSYS 2010-ÖSYS


SAY-1 YGS-1 veya YGS-2


SÖZ-1 YGS-3 veya YGS-4


EA-1 YGS-5 veya YGS-6


2. Lisans Programları (Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puanla girdikleri hariç)


2009-ÖSYS 2010-ÖSYS


SAY-2 MF-1, MF-2, MF-3 veya MF-4


SÖZ-2 TS-1 veya TS-2


EA-2 TM-1, TM-2 veya TM-3


DİL DİL-2 veya DİL-2


3. Lisans Programları (Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puanla girdikleri)


2009-ÖSYS 2010-ÖSYS


SAY-1 Birinci Puan Türü : MF-1, MF-2, MF-3 veya MF-4


İkinci Puan Türü : YGS-1 veya YGS-2


SÖZ-2 Birinci Puan Türü : TS-1 veya TS-2


İkinci Puan Türü : YGS-3 veya YGS-4


EA-2 Birinci Puan Türü : TM-1, TM-2 veya TM-3


İkinci Puan Türü : YGS-5 veya YGS-6




İki puan türü bulunan programlara yerleştirmede, iki puandan büyük olanı


kullanılacaktır.


Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve


Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) Değer Aralıkları


OBP ve AOBP mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak,


ancak değer aralığı 50 – 100 yerine 100 – 500 olacaktır.





Yerleştirme Puanlarının Hesaplanması


1) Yerleştirme puanları hesaplanırken, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 0,15 ile çarpılarak sınav puanlarına (YGS ve LYS puanları) eklenecektir.


Y-YGS = YGS + (0,15 x AOBP)


Y-LYS-MF = LYS-MF + (0,15 x AOBP)


Y-LYS-TM = LYS-MF + (0,15 x AOBP)


Y-LYS-TS = LYS-TS + (0,15 x AOBP)


Y-LYS-DİL = LYS-DİL + (0,15 x AOBP)






LYS, YGS ve AOBP puanları en büyük değeri 500 olduğu için


yerleştirme puanının en büyük değeri: 500 + (0,15 x 500) = 575 olacaktır.






2) Meslek lisesi ve öğretmen lisesi çıkışlı adaylar kendi alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanlarına eklenecek ek puan (0,06 x AOBP) olarak hesaplanacaktır. Ek puanın en büyük değeri 500 x 0,06 = 30 olacaktır.


3) Bir önceki yıl bir yükseköğretim programına merkezi sistemle yerleştirilen veya ön kayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken 0,15 ve 0,06 katsayılarının yarısı alınacaktır (0,15 yerine 0,075; 0,06 yerine de 0,03)



ygslys.blogspot.com