4 Aralık 2009 Cuma

Farklı Katsayı Uygulamasının Sonuçları

“ÇOK SAYIDA MESLEK LİSESİ, ÂTIL KALDI”
 

Prof. Dr. Doğanay, meselenin ‘’imam-hatip sorunu’’ olmadığının her yönüyle görülmesi gerektiğine işaret ederek, Anadolu Öğretmen, Anadolu Sağlık Meslek, Sağlık Meslek, Anadolu Kız Teknik, Anadolu Meslek, Anadolu Ticaret Meslek, Anadolu Kız Meslek, Anadolu Tarım Meslek, Anadolu Tapu ve Kadastro, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek, Anadolu İletişim Meslek ve Adalet Meslek gibi Türkiye’de çok sayıda meslekî ve teknik eğitim lisesi kurulduğunu belirtti. Ancak bu okulların 1997-1998’den 2008-2009’a kadar katsayı sorunu sebebiyle atıl kapasiteyle hizmet verdiğini anlatan Doğanay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Büyük harcamalar yapılmış, dev laboratuvarlar, Dünya Bankası’ndan alınan büyük bir borç yükü karşılığı teknik araç ve gereçlerle donatılmış, bu tesisler yıllarca boş bekletilmiş, milletimizin vergilerine değer atfeden kimseler bile bu sorunu görmezlikten gelmişlerdir.’’ AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Türkiye’deki istihdam dar boğazının, ancak sanayi sektörünün geliştirilmesiyle ve bunun da mesleki ve teknik eğitim okullarının üstün kılınmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘’Her iktidarın hedefi, görevi, meslekî ve teknik eğitim kurumlarında eğitim gören toplam öğrenci sayısının bütün orta öğretim toplamının yüzde 70-75’e çıkarma şeklinde formüle etmelidir. Bunlardan ÖSS sınavlarında başarılı olanların, üniversite okumalarının yolu kesilmemelidir. Aksi yapılırsa ‘anayasal eşitlik’ iddiası teoride kalır. Ayrıca, emek karşılığı elde edilmiş bir puanın bir kısmını silmek, ya da elde edilmemiş bir puana belli bir miktar keyfi alarak eklemek hem etik değil hem de ‘anayasal eşitlik’ ilkesine aykırıdır.’’

Kaynak: Yeni Asya

2 Aralık 2009 Çarşamba

Katsayıda yasal düzenleme sinyali

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Danıştay’ın katsayı konusundaki yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kararı verirken tek boyutun ele alındığını savunan Bakan Çubukçu, “Meslek liseleri içerisinde oransal olarak çok düşük olmasına rağmen imam hatipler baz alınarak verildiğini düşünüyorum'' diye konuştu.
Çubukçu, “Gerekli olursa kanuni olarak, YÖK ile Türkiye'nin geleceğine yönelik olarak gördüğümüz ve çok önemsediğim bu meselenin çözümü için üzerimize ne düşerse o yönde çaba sarf edeceğiz'' dedi.

Hukukçu olarak kararı ''hukuka uygun bulmadığını'' ifade eden Çubukçu, şöyle konuştu: “Bu, yükseköğrenim tercihlerini engellemeye yönelik bir karar. Bir gencin geleceğe dair hayallerini engelleyen bir karar. Bunun, gençlerin ve benim vicdanımda da hiçbir karşılığı yok. Adil bulmuyorum.''
Sınav tarihlerinin değişip değişmeyeceği sorusuna Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, ''Şu aşamada bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum” dedi.

Kaynak: NTVMSNBC