6 Ekim 2009 Salı

Ek Yerleştirme ile İlgili Sorular ve Cevapları

Yıllardır CNBC-E ve NTV'de yaptığı programlarla tanıdığımız ünlü eğitim uzmanı Sadık Gültekin, Vatan Gazetesi için kaleme aldığı derlemede ek yerleştirme için tercih yapacak pek çok öğrencinin sorduğu soruları cevaplamış. Sizin de aradığınız sorunun cevabı burada olabilir, dikkatle okumanızı öneririz. Başarılar..



AÖF’yi kazandım, ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?

AÖF’nin kontenjansız bölümlerini kazanan adaylar da ek yerleştirmeye başvurabilirler.



Ek yerleştirmede kaç tercih yapabiliriz?

Toplamda 8 tercih yapma hakkınız var.



Abant İzzet Baysal Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği’nde 2 kişilik boş kontenjan var. Taban puanı EA-1’den 332,051. Fakat benim puanım 331,758. Bu bölümü tercih edebilir miyim?

Hayır, tercih edemezsiniz. Daha doğrusu tercih etmenizin bir anlamı yok. Ek yerşetirmede puan düşmesi diye bir olay söz konusu değildir. Sizin puanınıza eşit veya siz puanınızdan daha düşük puanları yerleri tercih edebilirsiniz.



Özel Yetenek Sınavı’yla Marmara Üni. Endüstri Ürünleri Tasarımı’nı kazandım. Ek yerleştirmeden yararlanabilir miyim?

‘Özel Yetenek Sınavı’yla herhangi bir bölümü kazananlar da ek yerleştirmeye başvurabilirler.



Bu yıl AOBP’den 80 puan geldi. Ek yerleştirmeyle kazandığımda seneye ne kadar puanım düşecek?

Seneye AOBP’ler 100-500 puan aralığında olacak ve AOBP’ler 0,15 katsayısıyla çarpılacak. Bu yıl AOBP’si 80 olan bir adayın seneye AOBP’si 325 dolaylarında gelecek. Fakat aday bu yıl kazandığı için (ek yerleştirme için de geçerli) seneye AOBP’sinin çarpıldığı katsayı yarı yarıya düşecek yani 0,15 ile değil 0,075 ile çarpılacak ve yaklaşık 24 puanlık bir kaybı olacaktır.



İstanbul Üniversitesi Sosyoloji’yi kazandım fakat kayıt yaptırmadım. İstediğim bölümde boş kontenjan var. Ek yerleştirmede bu bölümü yazabilir miyim?

Ek yerleştirme, bölüm değiştirme hakkı vermiyor. Kayıt yaptırmanız veya yaptırmamanız farketmez. Normal yerleştirmede herhangi bir bölümü kazanmışsanız ek yerleştirmeye başvuramazsınız.



Sonuçları ne zaman açıklanacak?

Büyük olasılıkla tercih döneminden bir hafta sonra açıklanacak yani ayın 15 veya 16’sı gibi...



Puanım, tercih yapmak istediğim bölümün taban puanından yaklaşık 10 puan yüksek ve 3 kişilik boş kontenjan var. ‘Kesin kazanırım’ diyebilir miyiz?

Böyle bir garanti verilemez çünkü bu bölümü tercih edecek diğer adayların puanlarını bilmiyoruz ki! Hatta ek yerleştirmede öyle durumlarla karşılaşılıyor ki, bu bölümü kazanan en yüksek puanlı (tavan puan dediğimiz) öğrenciden bile daha yüksek puanlı adaylar girebiliyorlar. Tabii bu her bölüm için geçerli değil.


Not: Ek yerleştirme için mevcut kontenjanların oldukça fazla olduğunu okuyuclarımıza hatırlatmak isteriz. Kontenjanlarla ilgili bilgiyi yazımızda Ek Yerleştirme Kontenjanları bulabilirsiniz. Bu ek yerleştirmenin haricinde bir yerleştirme yapılacağı da zannedilmiyor. Eğer bir kere daha girme niyetiniz varsa yeni ygs lys sistemi hakkında bir an önce gerekli bilgileri edinip çalışmalar başlamanız şiddetle tavsiye edilir. İstenirse kalan vakitte çok güzel başarılar yakalanabilir, yeterki istensin !


Kaynak: Vatan Gazetesi
* tarafımızdan düzenlenmiştir.

3 yorum:

  1. bu sene gitmek istemediğim bir üniversite cıktığı için ek kontenjan hakkım gitti peki seneye ek kontenjan hakkım olacak mı?

    YanıtlaSil
  2. Ek kontenjan hakkı senelik verilir. Eğer seneye yerleştirilemezseniz ek kontenjan hakkınız doğar fakat AOBP'deki puan kaybınız muhtemelen devam edecektir.

    YanıtlaSil