7 Eylül 2009 Pazartesi

2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı


21 Temmuz 2009 tarihindeki YÖK Genel Kurulu'nda alınan kararlar nticesinde meslek liseli öğrencilere uygulanan 10 yıllık farklı katsayı uygulaması kaldırıldı.

Yeni sistemde öğrenciler, sınavdaki başarılarına göre üniversitelere yerleştirilecek. Öğrenci hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek. Ortaöğretim başarı puanı da bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak. Meslek liseliler ile öğretmen liselileri kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,15'e ilave olarak 0,06 ile çarpılacak.

YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre yeni uygulama şu şekilde olacak;

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek.

-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak.

-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak.

-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek.

-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.





Sonraki Sayfada:
>>> 3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor



"YGS LYS Hakkında Her Şey Yazı Dizisi" Sayfaları
1- Yeni Sınav Sistemi Ön Taslağı
2- Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Kalktı
3- 2010 ÖSYS Sistemi - YGS ve LYS - Netleşiyor
4- 2010 ÖSYS Puan Türleri Taslağı
5- Yeni Sınav Sistemi ile İlgili Yorumlarınız / Soru-Cevap Bölümü