9 Şubat 2010 Salı

YÖK Başkanı: Merak Etmesinler, Haklarını Koruruz

ÖSYM Başkanı Yarımağan, Danıştayın farklı katsayı uygulanmasına yönelik YÖK kararının yürütmesini durdurmasının ardından bu açıklamayı yaptı:


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların başvurularını aksatmadan, süresi içinde yapmalarını istedi. Yarımağan, 12 Şubatta sona erecek başvuru süresinin gerekirse uzatılabileceğini bildirdi.

Sınavın yapılacağını belirten Yarımağan, ''Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı'' dedi.

Yarımağan, Danıştay'ın YÖK'ün ''farklı katsayı'' uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurmasının ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Ocakta başlayan YGS'ye başvuruların sürdüğüne işaret etti. Sınava başvuru süresinin 12 Şubat Cuma günü sona ereceğini belirten Yarımağan, bu haftanın, başvuruların en yoğun yapıldığı dönem olduğunu vurguladı.

Başvuruları tamamlamak istediklerini söyleyen Yarımağan, şunları kaydetti:

''Özellikle sınava her halükarda girecek adaylar başvurularını aksatmadan yapsınlar. Her halükarda derken şunu kastediyorum, koşullara göre girip girmeme kararı veren bir kitle olabilir. Mevcut koşullara göre başvurur ama yeni koşullara göre başvurmaktan vazgeçer. Tersi de olabilir. Başvuru koşulları değişirse başvurma kararını değiştirecek adaylar olabilir. Onların durumunu değerlendireceğiz hatta gerekirse onlar için ek süre vereceğiz. Ama sınava nasıl olsa girecek örneğin son sınıf öğrencisi veya geçen yıldan kalan, katsayı ne olursa olsun bu sene sınava girecek adaylar başvurularına lütfen devam etsinler.''

YGS'ye başvuru için duruma göre gerekirse ek süre verilebileceğini ifade eden Yarımağan, ''Hukuki durum nasıl olacak ben de bilemiyorum. Ama verilecek karar, başvurmasını veya başvurmamasını etkilemeyecek adaylar başvurularına devam etsinler'' dedi.

''Bu yıl sınav kesin yapılacak mı?'' sorusuna Yarımağan, ''Tabii yapılacak ama inşallah bu durum birkaç defa daha devam etmez. Bir yerde bitmesi lazım'' yanıtını verdi.

-''HUKUKÇULARLA KONUŞACAĞIZ...''-

Karar nedeniyle hukuki yönden bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Başvuran adaylardan bir kısmı diyebilirler ki 'başvuru koşullarının böyle olduğunu bilseydik başvurmazdık'. Ayrıca, diyelim ki başvuru süresi bu hafta bitti ve YÖK'ün kararı daha sonraya kalırsa bazı adaylar diyebilirler ki 'koşulların böyle olduğunu bilseydik biz de başvururduk'. Dolayısıyla verilecek karara göre, bu gruplar için bir çözüm bulmak lazım. Yani başvurmamış, başvurmak isteyenlere bir ek süre vermek lazım; 'başvurmaktan vazgeçmek istiyorum' diyenler için de hukukçular ile konuşacağız gerekiyorsa onlara başvurularını geri alma hakkını, paralarını iade etmemiz lazım.''

YÖK'ün farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasının ardından yaşanacak süreçlerin uzamasının sıkıntı yaratabileceğini vurgulayan Yarımağan, şöyle konuştu:

''Bu süreler inşallah çok uzun sürmez. Çünkü takvime göre bizim sınava giriş belgelerini göndermemiz lazım yakında. Onları etkileyecek olursa sınavı da ertelememiz lazım. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir. Duruma bağlı.''

Yarımağan, şu anda varsayımlar üzerinden konuşmak istemediğini vurgulayarak, ''Şu anda ben adayların sakin olmalarını ve başvurularına devam etmelerini istiyorum. Merak etmesinler onların haklarını koruruz'' diye konuştu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS'ye şu ana kadar yaklaşık 800 bin adayın başvurduğunu bildirdi.

Kaynak: NetHaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder